Visualització de contingut web

C—17

PASSAPORT DE MATERIALS. INFORMACIÓ AMBIENTAL


Tipus de contracte*

Servicis

Obres

Concessió d'obres

Subministraments


Fase del procediment**

Plec de Prescripcions Tècniques Particulars

Criteris d'adjudicació


* La present mesura pot ser incorporada en els tipus de contracte especificats.

** En funció de les particularitats i de l'abast de l'objecte del contracte, serà necessari valorar en quina fase del procediment de les exposades és més adequada aplicar la present mesura mediambiental.

*** En l'eina TÚRIA es definix el nivell de confiança com la proporció del pressupost del projecte que està realitzada utilitzant productes, maquinària i mà d'obra els codis de la qual es corresponen amb els de l'última edició de la BDC IVE, l'impacte ambiental del qual pot, per tant, ser avaluat per l'aplicació. D'esta manera, obtindran un millor nivell de confiança els pressupostos realitzats amb un major número de descompostos el codi dels quals es corresponga amb el de la BDC IVE.


Descarregar fitxa


Dubtes o suggeriments?

Si tens algun dubte o suggeriment que ens permeta millorar el contingut d'aquesta fitxa o del portal, no dubtes a posar-te en contacte amb nosaltres accedint al nostre formulari.

Objectiu

Identificar edificis de nova construcció i edificis existents que causen menor mal ambiental associat als seus materials/productes. Per a això, els edificis comptaran amb un "passaport de materials i informació ambiental" que, a l'efecte de la present Guia, s'entén com la quantificació dels indicadors ambientals de toxicitat, ús dels recursos i impacte ambiental, que es generen en les etapes de producte i procés de construcció, del cicle de vida dels productes que inclou l'edifici, així com la relació de materials i productes incorporats.

L'eina TÚRIA***, desenrotllada per l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), facilita l'obtenció dels indicadors ambientals esmentats, important esta informació des de la Base de dades de Construcció (BDC) de l'IVE, i calculant els valors totals. La BDC de l'IVE recopila els indicadors ambientals en les etapes de producte (A1-A3) i procés de construcció (A4-A5) del cicle de vida, a partir de declaracions ambientals de producte (DAP) sectorials amb alta representativitat de mercat, complementades amb bases de dades estandarditzades conforme a les normes UNE-EN 15804 i UNE-EN 15978. Esta informació està validada, referent a la seua qualitat, segons el que s'establix en la norma UNECEN/TR 15941.

Actualment no existix una normativa específica a nivell europeu o estatal que regule l'elaboració d'un Passaport de Materials o d'un Passaport de materials i informació ambiental de l'edifici. A Espanya, la Llei 7/2022 de 8 d'abril sobre Residus i Sòls Contaminats per a una economia circular preveu l'obligació de disposar de llibres digitals de materials emprats en les noves obres de construcció a partir de l'1 de gener de 2024, de conformitat amb el que s'establisca a nivell de la Unió Europea en l'àmbit de l'economia circular. En general, el Passaport de materials i informació ambiental s'alinea amb el que s'estableix en la Llei 9/2017 de 8 de novembre de Contractes del Sector Públic (LCSP), concretament en els articles 148 Definició i càlcul del cicle de vida, article 127 Etiquetes i article 128 Informes de proves, certificació i altres mitjans de prova.

Per a l'avaluació ambiental dels productes de construcció s'han desenvolupat diferents normes europees i internacionals. En particular, en la norma UNE-EN 15804 s'establixen les regles de categoria de producte (RCP) bàsiques per al desenvolupament de les DAP de qualsevol producte i servici de construcció. Així, una DAP sectorial proporciona informació ambiental quantificada d'un producte o servici de construcció amb característiques funcionals similars, sobre una base científica i harmonitzada d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV). S'entén per ACV la recopilació i avaluació de les entrades, les eixides i els indicadors ambientals d'un sistema del producte durant el seu cicle de vida.

S'entén per "etapa de producte (A1-A3)" i "etapa de procés de construcció (A4-A5)", les etapes del cicle de vida que inclouen els següents mòduls d'informació:

  • A1: extracció i processament de matèries primeres, processat de les entrades que constituïxen materials secundaris (per exemple, processos de reciclatge);

  • A2: transport fins a la porta de la fàbrica i transport intern;

  • A3: fabricació (productes i co-productes);

  • A4: transport a l'obra dels productes i co-productes;

  • A5: instal·lació en l'edifici.

En el contracte es podrà requerir el desenvolupat en la descripció de la present mesura, sempre que la mesura estiga vinculada a l'objecte del contracte i guarde proporció amb l'abast i els objectius d'este.

 


Descripció

S'aportarà informació sobre els indicadors ambientals de l'edifici, estimada amb dades de productes conforme a la norma UNE-EN 15804, i validats, referent a la seua qualitat,  segons la norma UNE-CEN/TR 159411 . S'especificarà, per a les etapes de producte i procés de construcció, el valor total per a l'edifici dels següents indicadors ambientals2 :

Toxicitat

  • Ecotoxicitat de l'aigua dolça (ETPfw3), en CTUe4/m2 .

  • Humana sense efectes cancerígens (HTPnc 5), en CTUh6/m2 .

  • Humana amb efectes cancerígens (HTPc7), en CTUh5/m2 .

Ús dels recursos

  • Petjada hídrica (FW8), en m³/m2 .

  • Materials consumits, en kg/m2 .

- Matèria primera verge (RM9), en % de massa total de l'edifici.

- Contingut reciclat (RC10), en % de massa total de l'edifici (veure mesura C-04).

- Contingut reciclat pre-consum (RCpre), en % de massa total de l'edifici (veure mesura C-04).

- Contingut reciclat post-consum (RCpost), en % de massa total de l'edifici (veure mesura C-04).

Energia embeguda, en MJ/m2 .

  • Energia renovable (PERT11), en MJ/m2 .
  • Energia no renovable (PENRT12), en MJ/m2 .

Impacte ambiental

  • Potencial de canvi climàtic total, (GWPtot13), en kg CO2 eq/m

  • Gasos d'efecte d'hivernacle (GWP-GHG14), en kg CO2 eq/m

  • Captacío biogènica (GWP-bio15), en kg CO2 eq/m

Materials i productes

  • Massa, en t.
  • Circularitat dels recursos16, en t i % de massa total de l'edifici.
 
En el cas d'estimar la informació ambiental amb l'eina TÚRIA desenrotllada per l'IVE, s'haurà de corregir el valor total de cada indicador ambiental multiplicant-lo pel nivell de confiança obtingut expressat en percentatge.
 

Justificació de la mesura

En la documentació a lliurar en la fase d'adjudicació haurà de figurar el mesurament de les unitats d'obra de l'edifici, així com les quantitats totals dels esmentats indicadors ambientals per a l'edifici expressades en les unitats indicades. Així mateix, el projecte contindrà esta informació.


1. Esta informació es podrà estimar amb l'eina TÚRIA desenrotllada per l'IVE (veure apartat "Informació d'interés"). Perquè els informes emesos per TÚRIA siguen comparables és recomanable incloure en la licitació del projecte, criteris comuns en l'organització i continguts dels capítols i unitats d'obra del pressupost; per exemple si s'inclouen o no els capítols de Seguretat i salut, Control de qualitat, Gestió de residus, etc.
2. Depenent de la naturalesa de la licitació, l'òrgan proponent del contracte podrà seleccionar indicadors específics afins a l'objectiu del projecte, de manera que es valore la menor o major repercussió per m² construït dels indicadors a considerar.
3. Ecotoxicity Potential Freshwater.
4. Comparative Toxic Units for freshwater ecosystem.
5. Human Toxicity Potential Senar-Carcinogenic.
6. Comparative Toxic Units for human health.
7. Human Toxicity Potential Carcinogenic.
8. Fresh Water.
9. Raw Material.
10. Recycled Content.
11. Primary Energy Renewable – Total.
12. Primary Energy Senar-Renewable – Total.
13. Global Warming Potential – Total.
14. Global warming potential - Greenhouse Gases.
15. Global Warming Potential - biogenic.
16. Indicador percentual que representa l'eficiència dels recursos extrets per unitat de servici, és a dir, relaciona l'extracció d'una matèria primera amb la seua capacitat de regeneració i la seua capacitat de reincorporació en el sistema de producció.

Verificació

En fase d'adjudicació

L'òrgan al qual corresponga realitzar l'avaluació de les ofertes comprovarà la justificació de la mesura en la documentació aportada en la fase d'adjudicació. En particular, revisarà que s'ha inclòs el mesurament de les unitats d'obra de l'edifici i un document amb les quantitats totals dels indicadors ambientals de l'edifici, expressades en les unitats indicades.


En fase de projecte

En el moment de revisió del projecte prèviament a la seua aprovació, si s'han realitzat modificacions respecte al projecte entregat en la fase d'adjudicació, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte comprovarà que en el projecte modificat s'inclou la justificació del compliment de la mesura. En particular, es comprovarà que el projecte inclou el mesurament de les unitats d'obra de l'edifici i un document amb les quantitats totals dels indicadors ambientals de l'edifici, expressades en les unitats indicades.

En el cas que es produïsquen modificacions durant l'execució de les obres, es comprovarà que en el projecte modificat s'inclou la justificació del compliment de la mesura.


En fase d'execució de l'obra

El responsable del contracte o organisme tècnic de l'administració en qui delegue i la direcció facultativa de les obres comprovaran que l'edifici s'ha executat segons les especificacions establides en el projecte.

A causa de les possibles interaccions amb altres mesures es recomana revisar l'exposat en les fitxes corresponents a les mesures relacionades amb la temàtica (veure apartat "Mesures relacionades").



Informació complementària

Normes de referència
  • Llei 7/2022 de 8 d'abril sobre Residus i Sòls Contaminats per a una economia circular. Consultar
  • Llei 9/2017 de 8 de novembre de Contractes del Sector Públic per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014. Consultar
  • Norma UNE-EN 15804:2012+A2:2020 Sostenibilitat en la construcció. Declaracions ambientals de producte. Regles de categoria de producte bàsiques per a productes de construcció.
  • Norma UNE-EN 15804:2012+A2:2020/ AC:2021 Sostenibilitat en la construcció. Declaracions ambientals de producte. Regles de categoria de producte bàsiques per a productes de construcció.
  • UNE-EN ISO 14025:2010 Etiquetes i declaracions ambientals. Declaracions ambientals tipus III. Principis i procediments. (ISO 14025:2006).
  • UNE-EN ISO 14021:2017. Etiquetes i declaracions ambientals. Afirmacions ambientals autodeclarades (Etiquetatge ambiental tipus II). (ISO 14021:2016).
  • UNE-CEN/TR 15941:2011 IN Sostenibilitat en la construcció. Declaracions ambientals de producte. Metodologia per a la selecció i ús de dades genèriques.
  • UNE-EN ISO 14004:2016 Sistemes de gestió ambiental. Directrius generals sobre la implementació. (ISO 14004:2016).
  • UNE-EN ISO 14067:2019. Gasos d'efecte d'hivernacle. Petjada de carboni de productes. Requisits i directrius per a la quantificació. (ISO 14067:2018).
  • UNE-EN ISO 14046:2016. Gestió ambiental. Petjada d'aigua. Principis, requisits i directrius. (ISO 14046:2014).

Informació d'interés
  • Institut Valencià de l'Edificació, IVE. (2023). Base de dades de construcció (BDC). Consultar
  • Institut Valencià de l'Edificació, IVE. Eina TÚRIA. Consultar
  • BAMB. Buildings as material banks. Consultar
  • Energreendesign. Como hacer un pasaporte del edificio. (2021) Consultar
  • Toxicitat: Ecohabitar. (2022). Avaluació de la toxicitat dels materials de construcció i del cicle de vida: una avaluació sistemàtica i una revisió crítica. Consultar
  • Petjada hídrica: Iagua. (2016). Què és la Petjada Hídrica? Per a què servix? Consultar
  • Energia embeguda dels productes: Comissió Europea. CORDIS Resultats d'Investigacions de la UE. Materials nous per a reduir l'energia incorporada dels edificis. Consultar
  • MADERA21. De la Cerda, F. Investigació estatunidenca destaca les bondats del CLT (Fusta Laminada Creuada) a través de la comparació entre un edifici híbrid i un altre de formigó. (2022). Consultar
  • Interempresas. Futurenergy. (2015). Nous materials basats en biocompostos reduïxen l'energia incorporada dels edificis. Consultar
  • Potencial de canvi climàtic total: Climate Trade. (2023). Què és el segrest de carboni? Consultar
  • Institut Tecnològic de Roques Ornamentals i Materials de Construcció (INTROMAC). Guia per a la selecció de materials de construcció sostenible. (2019). Projecte "Centre Transfronterer d'Innovació Empresarial en Ecodisseny en la EUROACE - Design & Green Engineering" (DEGREN). Consultar
  • Institut IMDEA Energia. Desenvolupament de nous materials de construcció de baixa o nul·la petjada de carboni. (2021). Revista Tècnica de Medi Ambient (RETEMA). Consultar
  • Green Building Council España (GBCe). oucher, L. Com reduir el carboni incorporat dels edificis? (2021) Consultar