Visualització de contingut web

D5—01

Implementació BIM en contractes. Usos BIM


Tipus de contracte*

Servicis

Obres

Concessió d'obres


Fase del procediment**

Plec de Prescripcions Tècniques Particulars

Criteris d'adjudicació


* La present mesura pot ser incorporada en els tipus de contracte especificats.

** En funció de les particularitats i de l'abast de l'objecte del contracte, serà necessari valorar en quina fase del procediment de les exposades, és més adequada aplicar la present mesura de digitalització.


Descarregar fitxa


Dubtes o suggeriments?

Si tens algun dubte o suggeriment que ens permeta millorar el contingut d'aquesta fitxa o del portal, no dubtes a posar-te en contacte amb nosaltres accedint al nostre formulari.

Objectiu

Definir una estratègia de resposta a cada Ús BIM en el contracte d'edificació celebrat. Esta estratègia proposarà una resposta als diferents Usos BIM del contracte i/o els ampliarà, per a aconseguir els Objectius BIM prescrits en els requisits del contracte i per a major aprofitament de la metodologia BIM. L'estratègia BIM es definirà per a cadascuna de les fases del cicle de vida de l'edifici: planificació, disseny, construcció i/o manteniment.

Els usos BIM són "mètodes d'aplicació BIM durant el cicle de vida d'una edificació o infraestructura per a aconseguir un o més objectius específics" (Planbim - 2022).

Els plecs del contracte establiran uns objectius BIM que satisfacen les necessitats
de l'òrgan proponent segons el tipus, abast i objecte del contracte, a més, estos estaran

alineats amb els requeriments BIM de l'Entitat i/o Administració. A partir d'estos Objectius, l'òrgan proponent del contracte prescriurà els Usos BIM per al seu abast o consecució i el millor aprofitament de l'ús del model.

A causa de la terminologia utilitzada en esta mesura es recomana consultar el document Requeriments BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana (veure apartat "Informació d'Interés").

Descripció

L'estratègia d'implementació BIM donarà resposta i/o ampliarà els següents Usos BIM segons la fase a la qual apliquen:

  • Informació centralitzada: ús dels models com a font única, estandarditzada i centralitzada de la informació produïda durant la redacció de projecte constructiu entorn del model digital per a una major traçabilitat en la transferència de la informació a la fase d'execució d'obra i posada en ús i manteniment.

  • Disseny i revisió de disseny: ús dels models per a ajudar a dissenyar i generar el disseny detallat constructiu dels projectes. La coordinació del disseny entre les diferents disciplines i agents serà afavorida pel modelatge en temps real dels diferents aspectes a dissenyar. En fase d'obra este ús BIM potència la capacitat de revisar, modificar i completar informació del projecte d'execució.

  • Visualització 3D: ús dels models per a afavorir la visualització de l'avanç dels treballs de disseny i construcció permetent millorar la comprensió dels processos i la presa de decisions. En el cas de projectes en edificis existents este ús englobaria també l'alçament digital (model d'estat actual).

  • Anàlisi d'alternatives: ús dels models en fases primerenques del projecte i l'execució de les obres com a eina d'avaluació d'alternatives garantint una major visibilitat i capacitat de decisió.

  • Coordinació 3D i gestió de col·lisions: ús dels models per a coordinar la ubicació dels elements de les diferents disciplines, tenint en compte els seus requeriments espacials, funcionals, normatius i el seu posterior manteniment. Mitjançant este ús es busca verificar que la informació és totalment coherent i que els models estan lliures d'interferències.

  • Obtenció de documentació 2D: ús dels models per a centralitzar l'extracció de la documentació 2D com a plantes, seccions, alçats i detalls. Això permet l'actualització automàtica dels plànols enfront de canvis en el model, millorant la productivitat, i una major coherència en la informació continguda en els plànols.

  • Obtenció de mesuraments: ús dels models per a calcular els mesuraments en diferents magnituds i per a quantificar els materials que hi ha en l'actiu o en una zona concreta d'este. També permet classificar i estandarditzar la informació dels elements del model per a garantir una major traçabilitat amb les partides que componen el pressupost. Este ús permet obtindre informació de mesuraments des de fases primerenques, ajudant a estalviar temps i afavorint la presa de decisions en relació amb el disseny arquitectònic.

  • Generació d'infografies: ús dels models per a comunicar les característiques espacials, visuals i funcionals del projecte i per a la generació i anàlisi de detalls del model (2D i 3D). Les característiques de les imatges i detalls extrets dependran de les necessitats de comunicació, la imatge corporativa del departament de la GVA i el públic al qual estiga destinat cadascuna d'elles. Les infografies podran ser d'idees de projecte, evolució de treballs constructius o explicació d'operacions d'un immoble.

  • Simulacions constructives: ús dels models BIM per a realitzar simulacions constructives, ambientals, acústiques, de comportament energètic, de circularitat de materials i d'accessibilitat universal. Estes simulacions permetran: reduir riscos i incerteses en la fase d'obra, triar els sistemes òptims, segurs i eficients energèticament, difondre l'evolució de l'obra a la propietat o altres agents i fomentar la comunicació dels avanços o implicacions de l'obra a la ciutadania. A partir d'estes simulacions es podrà integrar i comparar la planificació prevista en el projecte amb l'avanç real de l'obra.

  • Seguiment d'obra: ús dels models per a generar informes d'avanç i seguiment d'obra, millorar el control econòmic de l'obra, millorar l'eficàcia i qualitat dels processos i donar suport al procés de certificació. També, per a visualitzar i revisar els processos i mètodes constructius proposats amb el propòsit d'identificar possibles incoherències o defectes de disseny, reduir riscos i incerteses en l'obra i evitar retards i sobrecostos.

  • Registre d'obra executada o actiu construït: ús dels models per a representar de manera digital l'actiu construït amb tota la informació geomètrica i paramètrica requerida i disponible en el moment de la generació del model. Formaran part del registre tant els actius ja construïts dels quals es realitze un alçament com els actius recentment construïts i dels quals ja s'hagen realitzat models durant el procés d'obra. El registre d'actius construïts servirà per a dur a terme la gestió d'estos i com a base per a futurs projectes d'intervenció.

  • Gestió d'actius, operació i manteniment: ús dels models per a la conservació, manteniment o gestió de l'actiu previst, una vegada acabada l'obra, en l'aplicació de la Gestió de Manteniment Assistit per Ordinador (GMAO) corresponent. També, per a registrar, consultar o comprovar documents o informació associada a espais o components del model.

Es podran visualitzar, localitzar, denominar i gestionar els espais constituents de l'immoble/edifici resultant, possibilitant la identificació i verificació de les seues característiques principals, així com l'usuari al qual està assignat. Previ a l'ús de conservació i manteniment serà necessari l'inventariat digital. Este Ús requerix informació concreta estandarditzada i homogènia.

  • Programa funcional i validació de normativa: ús dels models per a analitzar el compliment dels requisits espacials del client i d'aspectes concrets de la normativa d'aplicació vigent en el moment de desenvolupament del contracte. Este Ús requerix anar desenvolupant-se i provant-se en diferents aspectes de l'àmplia normativa d'aplicació de cada contracte conforme vaja augmentant el nivell de maduresa tant de la GVA com de les empreses que treballen per a ella.

  • Anàlisi del cicle de vida (ACV): ús dels models per a la relació i extracció de dades que permeten identificar els impactes ambientals al llarg del cicle de vida de l'actiu i poder analitzar així diferents alternatives per a reduir estos impactes.

  • Gestió de seguretat i salut: ús dels models com a suport per a l'anàlisi de riscos durant les fases de disseny, execució d'obres i manteniment i la seua corresponent prevenció i minimització de riscos.

  • Gestió de residus d'obra: ús dels models per a obtindre el volum i pes de residus d'obra per categories, generats en el model BIM i gestionar el correcte tractament d'estos.

 

Justificació de la mesura

En la documentació a lliurar durant el procediment de licitació, quan així se sol·licite en el cas de valorar-se com a criteri d'adjudicació, es presentarà un Pla d'Execució BIM previ, conegut com PRE-BEP, que inclourà un apartat d'estratègia de resposta a cada Ús BIM. L'apartat d'estratègia de resposta inclourà el llistat d'Usos BIM que sí que apliquen en este contracte i explicació de per què no procedixen els que no s'inclouen; la definició de cadascun d'ells i la seua vinculació amb els Objectius BIM del contracte i els lliurables BIM esperats, d'esta manera, el licitador plasmarà com implementar i/o utilitzar la metodologia BIM en el contracte.

Cadascun dels Usos BIM proposats pel licitador inclourà un diagrama de flux que mostre el procés a seguir per a aconseguir els Objectius BIM del contracte.

En la documentació a lliurar, finalitzat el procediment de licitació, s'inclourà el Pla d'Execució BIM, conegut com BEP, que inclourà el contingut presentat en el PRE-BEP i el que s'estableix en el Plec de Prescripcions Tècniques Particulars del contracte. El BEP serà un document contractual i per tant obligarà a les parts al seu compliment durant l'execució del contracte. El BEP serà revisat i aprovat per l'òrgan proponent del contracte o en qui delegue.


Verificació

En fase d'adjudicació

L'òrgan al qual li corresponga realitzar l'avaluació de les ofertes comprovarà que en la documentació entregada en la fase d'adjudicació s'adjunta un PRE-BEP, en el cas de valorar-se com a criteri d'adjudicació. En particular es comprovarà que el PRE-BEP conté l'apartat d'estratègia de resposta a cada Ús BIM amb el contingut descrit en l'apartat "justificació de la mesura".

L'òrgan que avalua l'oferta valorarà el grau d'adequació i millora dels Usos proposats pel licitador en l'estratègia de resposta del PRE-BEP amb els establits prèviament en el plec del contracte.

Una vegada realitzada l'adjudicació, el contractista presentarà el BEP definitiu que inclourà l'estratègia de resposta a cada Ús BIM proposat en el PRE-BEP, sempre que millore els Usos BIM definits en els plecs del contracte. El BEP serà revisat i aprovat per l'òrgan proponent del contracte o en qui delegue. En el cas de contractes d'obres, a més la Direcció Facultativa serà l'encarregada de vetlar pel compliment del que s'estableix en el BEP i en el contracte.


En fase de projecte

En el moment de revisió del projecte prèviament a la seua aprovació i en cada fita parcial de lliurament, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte comprovarà que el Projecte s'està desenvolupant conforme als processos definits en l'apartat d'estratègia de resposta a cadascun dels Usos BIM del BEP vinculat a la fase de projecte. A més, es comprovarà que els Usos del model satisfan els Objectius BIM prescrits en el plec del contracte. Per a això, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte emetrà un informe indicant si el Projecte s'està desenvolupant conforme als Usos BIM establits en el BEP o no. En el cas que el Projecte no utilitze el model segons el definit en el BEP, l'informe de la unitat de seguiment indicarà quines etapes del diagrama de flux de cada Ús BIM no s'han seguit.

La unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte convocarà les reunions necessàries amb els agents BIM del contractista per a coordinar el correcte desenvolupament dels Usos BIM durant el desenvolupament del Projecte.

Després del nou lliurament, l'òrgan proponent del contracte procedirà a l'acceptació o rebuig del lliurament, sense admetre's l'acceptació parcial.

A més, l'oficina de supervisió de projectes, si escau, segons les competències establides en la Llei de Contractes del Sector Públic i les funcions que puga tindre establides en matèria de metodologia BIM, verificarà que s'han tingut en compte les disposicions generals de caràcter contractual, legal o reglamentari, així com la normativa tècnica que resulten d'aplicació en la part del projecte afectada per la mesura de digitalització.

A causa de les possibles interaccions amb altres mesures es recomana revisar l'exposat en les fitxes corresponents a les mesures relacionades amb la temàtica (veure apartat «Mesures relacionades»).


En fase d'execució de l'obra

Durant el desenvolupament de l'execució de l'obra, prèviament a la seua recepció, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte comprovarà que el model s'està utilitzant d'acord amb els Usos BIM establits en l'apartat d'estratègia de resposta a cadascun dels Usos BIM del BEP per a esta fase. A més, es comprovarà que els Usos del model satisfan els objectius BIM prescrits en el plec del contracte. Per a això, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte emetrà un informe indicant si l'execució del contracte d'obra s'està desenvolupant conforme als Usos BIM establits en el BEP o no. En el cas que no s'utilitze el model segons el definit en el BEP, l'informe de la unitat de seguiment indicarà quines etapes del diagrama de flux de cada Ús BIM no s'han seguit.

La unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte convocarà les reunions extraordinàries necessàries amb els agents BIM del contractista per a coordinar el correcte desenvolupament dels Usos BIM durant el desenvolupament del contracte d'execució d'obra.

A causa de les possibles interaccions amb altres mesures es recomana revisar l'exposat en les fitxes corresponents a les mesures relacionades amb la temàtica (veure apartat «Mesures relacionades»).



Informació complementària

Normes de referència
  • UNE-EN ISO 19650-1:2019 Organització i digitalització de la informació en obres d'edificació i enginyeria civil que utilitzen BIM (Building Information Modelling). Gestió de la informació en utilitzar BIM (Building Information Modelling). Part 1: Conceptes i principis. (ISO 19650-1:2018).
  • UNE-EN ISO 19650-2:2019 Organització i digitalització de la informació en obres d'edificació i enginyeria civil que utilitzen BIM (Building Information Modelling). Gestió de la informació en utilitzar BIM (Building Information Modelling). Part 2: Fase de desenvolupament dels actius. (ISO 19650-2:2018).
  • UNE-EN ISO 19650-3:2021. Organització i digitalització de la informació en obres d'edificació i enginyeria civil que utilitzen BIM (Building Information Modelling). Gestió de la informació en utilitzar BIM. Part 3: Fase d'operació dels actius. (ISO 19650-3:2020).

Informació d'interés
  • Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda (2023). Requeriments BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana. Generalitat. Generalitat Valenciana. Consultar
  • Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda (2023). Plantilla BEP Requeriments BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana. Generalitat Valenciana. Consultar
  • Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda (2023). Guia de Compra Pública en BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana. Generalitat Valenciana. Consultar
  • Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda (2023). Manual de casos pràctics BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana. Generalitat Valenciana. Consultar
  • Generalitat Valenciana. Portal web BIM de la GVA. Consultar
  • BIM en 8 punts. Tot el que necessites conéixer sobre BIM. és.BIM. Consultar
  • Contracte d'Obres per a la construcció d'un edifici pilot, de 18 habitatges de promoció pública sostenibles i innovadores, al carrer Joaquín Ballester, 17, de València. Edifici Pilot València Consultar
  • Contracte d'obres de construcció d'un edifici pilot de 13 habitatges de promoció pública sostenibles i innovadores en l'Avinguda Caputxins, 32, de Castelló de la Plana, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea – Next Generation UE. Edifici Pilot Castelló. Consultar
  • Contracte de servicis Concurs amb jurat per a la Redacció de Projecte i Direcció Facultativa d'Obra d'Edifici Pilot d'Habitatges situat en carrer Joaquín Ballester, 17 de València. Consultar
  • Contracte de servicis: Concurs amb jurat per a la Redacció de Projecte i Direcció d'Obra d'un edifici pilot d'habitatge públic sostenible situat en Carrer Ambaixador d'Irles 32 i Sant Jaume 14 a Alcoi. Consultar
  • Contracte de servicis: Concurs amb jurat per a la Redacció del Projecte de Rehabilitació amb ampliació i Direcció Facultativa d'Obra d'un edifici pilot d'habitatge públic sostenible situat en Av. Caputxins, 32 de Castelló. Consultar