Visualització de contingut web

D6—01

GESTIÓ DE PROJECTES/ OBRES. LEAN CONSTRUCTION


Tipus de contracte*

Servicis

Obres

Mixtos: Servicis i Obres


Fase del procediment**

Plec de Prescripcions Tècniques Particulars

Criteris d'adjudicació

Condició especial d'execució


* La present mesura pot ser incorporada en els tipus de contracte especificats.

** En funció de les particularitats i de l'abast de l'objecte del contracte, serà necessari valorar en quina fase del procediment de les exposades, és més adequada aplicar la present mesura de gestió.


Descarregar fitxa


Dubtes o suggeriments?

Si tens algun dubte o suggeriment que ens permeta millorar el contingut d'aquesta fitxa o del portal, no dubtes a posar-te en contacte amb nosaltres accedint al nostre formulari.

Objectiu

Fomentar l'ús de la metodologia Lean Construction en contractes d'estudis, projectes i/o execució d'obres, amb la finalitat d'incorporar tècniques de gestió de projectes que promoguen la industrialització del sector, la reducció de costos i temps i la millora de l'eficiència i la productivitat, per a afavorir la sostenibilitat del procés constructiu.

Els objectius de la metodologia Lean són la millora contínua, la innovació, el respecte i la presa de decisions mitjançant consens entre tots els agents intervinents, de manera que puguen aconseguir una fi comuna, en este cas, el desenvolupament d'un estudi, projecte o execució d'una obra.

En particular, la metodologia Lean Construction, incorporada en contractes d'estudis, projectes i/o execució d'obres que implementen la metodologia BIM, es considera la dimensió 9D BIM. Es tracta d'un mètode de gestió que fomenta la flexibilitat i simplificació dels processos organitzatius i està orientat a: incrementar l'eficiència de les activitats que aporten valor; eliminar les activitats que no aporten valor; incrementar el valor del producte considerant les necessitats del client, en este cas, de l'òrgan proponent del contracte; i, finalment, reduir la variabilitat en temps i costos.

En la norma UNE-ISO 18404 es definixen les competències necessàries per a implantar en una organització l'enfocament Lean.

La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014 (LCSP), establix el marc legal en el qual és admissible la contractació conjunta per a l'elaboració del projecte i l'execució de les obres.

Descripció

L'estratègia d'implementació de la metodologia Lean Construction inclourà la descripció dels següents aspectes:

  • Valor afegit versus pèrdues: definició de les tasques que generen valor i les que no; identificació dels processos i fluxos de treball i definició del valor afegit per a l'òrgan proponent del contracte.

  • Definició del flux i la cadena de valor: identificació de les activitats que aporten valor al llarg de tots els processos fins a aconseguir l'objectiu, que pot ser l'elaboració d'un projecte tècnic (especificacions de disseny, plànols, condicions tècniques, etc.) o la construcció d'un edifici (inclou comandes de productes, eixides de materials, terminis, inventaris, dada de control de qualitat, etc.).

  • Mapa de la cadena de valor: representació gràfica de totes les activitats o tasques necessàries per a desenvolupar un servici (estudi o projecte) o producte (construcció d'un edifici), identificant aquelles que agreguen valor i les que no. El mapa inclourà el flux principal, el dels processos auxiliars i el d'informació corresponents. Es realitzarà un mapa de la cadena de valor actual i un corresponent a l'ideal. Conforme avance l'execució del contracte de servicis o d'obres s'aniran millorant les activitats i ajustant el mapa de la cadena de valor. El mapa de la cadena de valor es recomana realitzar-lo per etapes, per exemple, des de la recepció d'un material fins a la fi d'un ofici (estructura) i inici del següent (coberta o, barandat), segons la planificació.

El mapa contindrà: les etapes del procés; la quantitat i moviment de l'inventari; tota la informació del procés (ordres, terminis, etc.); resum d'indicadors (distàncies de recorreguts, temps, repeticions, etc.); temps de producció d'activitats que generen valor i les que no (lead time) i, finalment, temps de cicle.

El mapa serà elaborat de manera conjunta per un equip multidisciplinari amb els agents involucrats en l'etapa del procés a abordar. Si fora necessari poden ser assistits per agents externs experts en la metodologia Lean.

El mapa permetrà detectar on es produïxen els colls de botella en el procés i aplicar la millora contínua per a definir un nou mapa de cadena de valor actualitzat.

  • Kaizen: implica millora contínua. Es posaran les persones per davant de tota la resta (maquinària, equips, materials, etc.). Es definirà el calendari de reunions per a la presa de decisions. Per a la presa de decisions s'utilitzarà l'eina del cicle de qualitat Plan-Do-Check-Act (PDCA), que suposa: planificar, desenvolupar, verificar els resultats i el compliment d'objectius i implantar els canvis.

Entre els processos de la metodologia Lean Construction, per a automatitzar i millorar les fases de disseny i construcció es troben:

  • Lean Project Delivery System (LPDS) o Integrated Project Delivery (IPD): implica de manera conjunta a tots els agents involucrats en la redacció de projectes, la licitació de les obres, l'execució de les obres i el lliurament del producte. Esta tècnica només es podrà aplicar en contractació conjunta de la redacció de projecte i l'execució d'obres, en els casos que la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP) així ho permeta.

  • Mètode de les 5S: promou l'estandardització dels processos de treball, mitjançant l'organització dels espais de treball d'un mode eficient i eficaç, amb la identificació i emmagatzematge dels elements que s'utilitzen en l'activitat i la conservació d'esta al llarg del temps. Els principis d'este mètode giren entorn de la classificació (seiri), ordre (seiton), neteja (seisō), normalització (seiketsu) i manutenció de la neteja (shitsuke). Per a implementar esta tècnica es recomana realitzar una formació prèvia del personal.

  • Sistema de l'últim planificador (Last Planner System, LPS): és una tècnica de planificació i control en cascada la finalitat principal de la qual, a més de controlar la producció, és la reducció de la variabilitat de l'obra mitjançant l'aplicació de tres principis bàsics: coordinació (reunions periòdiques dels agents), compromís (dels decisores finals) i visibilitat pública (dels resultats setmanals obtinguts). S'utilitzen indicadors de control com el Percentatge del Pla Completat (PPC).

  • Kanban o senyalització: del japonés "cartes". S'establix per a reduir els temps d'espera entre fases i controlar el flux de treball. S'utilitza el tauler Kanban per a la gestió de les tasques. 

  • Informe A3: s'elaborarà per a la presa de decisions i resolució de problemes. El contingut mínim serà el següent: identificació del problema o la necessitat; investigació per a entendre la situació; anàlisi de les causes del problema; disseny de mesures per a contrarestar les causes; proposició d'objectius; creació d'un pla d'implementació; i desenvolupament d'un pla amb resultats previstos. Posteriorment, es discutirà el contingut de l'informe A3 amb els agents implicats, s'aprovarà, s'implementarà el pla i, finalment, s'avaluarà.

  • Altres tècniques Lean: tempesta d'idees, diagrama causa-efecte, etc.

Justificació de la mesura

En la documentació a entregar es presentarà una memòria explicativa en la qual es justifique el procés de gestió del contracte amb la metodologia Lean Construction. La memòria inclourà l'estratègia d'implementació de la metodologia Lean, ajustada a les necessitats del contracte establides en els plecs. En ella es descriuran els processos i activitats que definixen la cadena de valor i tindrà com a resultat el lliurament d'un estudi, projecte tècnic o l'execució d'una obra. Es descriurà el flux, les activitats que aporten valor, les que generen pèrdues i el procés de presa de decisions per a la millora contínua.

La memòria inclourà un apartat en el qual es descriguen les tècniques que s'utilitzaran per a la gestió Lean, com interactuen amb la cadena de valor i s'establiran indicadors de gestió i avanç del contracte. En la memòria es tindrà en compte la interrelació de la gestió Lean amb la metodologia BIM en el contracte.

A més, quedaran reflectits tots els agents implicats en la presa de decisions (empresa constructora, subcontractistes, agents de l'edificació, etc.) i les formacions rebudes, en cas de ser necessàries.


Verificació

En fase d'adjudicació

L'òrgan al qual corresponga realitzar l'avaluació de les ofertes comprovarà que en la documentació entregada en la fase d'adjudicació es presenta una memòria explicativa en la qual es justifique el procés de gestió del contracte amb la metodologia Lean Construction i que inclou tots els apartats esmentats en l'apartat "justificació de la mesura" d'esta mesura. 


En fase de projecte

En el moment de revisió del projecte, prèviament a la seua aprovació, la unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte comprovarà que el desenvolupament del projecte es realitza segons el que s'estableix en la memòria explicativa per a la implementació de la metodologia Lean. Els agents intervinents actualitzaran el seu contingut a mesura que avance l'execució del contracte.

La unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte avaluarà l'evolució dels indicadors i el compliment dels compromisos adquirits pels agents intervinents, fruit de la metodologia Lean. En el cas d'incompliment dels compromisos, l'òrgan proponent del contracte prendrà les mesures oportunes conforme al que s'estableix en la LCSP, en els plecs que regisquen el contracte i les condicions específiques pactades entre els agents intervinents, pròpies de la metodologia Lean.

En el cas que es produïsquen modificacions durant l'execució de les obres, s'analitzarà què ha fallat durant la gestió del projecte i no ha sigut prèviament tingut en compte. L'òrgan proponent del contracte prendrà les mesures oportunes conforme al que s'estableix en la LCSP i en els plecs que regisquen el contracte.


En fase d'execució de l'obra

El responsable del contracte o organisme tècnic de l'administració en qui delegue i tots els agents implicats seguiran el que s'estableix en la memòria explicativa per a la implementació de la metodologia Lean i actualitzaran el seu contingut per a la fase d'execució de l'obra. La unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte comprovarà que la gestió de l'execució de les obres es realitza segons el que s'estableix en la memòria explicativa per a la implementació de la metodologia Lean
 
La unitat encarregada del seguiment de l'execució del contracte avaluarà l'evolució dels indicadors i el compliment dels compromisos adquirits pels agents intervinents, fruit de la metodologia Lean. En el cas d'incompliment dels compromisos, l'òrgan proponent del contracte prendrà les mesures oportunes conforme al que s'estableix en la LCSP, en els plecs que regisquen el contracte i les pactades entre els agents intervinents, pròpies de la metodologia Lean.
 



Informació complementària

Normes de referència
  • UNE-ISO 18404:2017 Mètodes quantitatius per a la millora de processos. Sis Sigma. Competències del personal clau i de les seues organitzacions en relació amb la implementació de Lean i de Sis Sigma.
  • Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014. (article 234). Consultar
  • Llei 9/2022, de 14 de juny, de Qualitat de l'Arquitectura. (Disposició addicional 2a). Consultar

Informació d'interés
  • Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda (2023). Requeriments BIM. Digitalització per a la sostenibilitat en l'edificació de la Generalitat Valenciana. Generalitat Valenciana. Consultar
  • Pons, J.F., Rubio, I. (2019) Colección guías prácticas de Lean Construction. LEAN CONSTRUCTION y la planificación colaborativa. Metodología del Last Planner System. Consejo General de la Arquitectura Técnica de España.
  • Pons, J.F. (2014). Introducción a Lean Construction. Fundación Laboral.
  • Womack, J.; Jones, D. (1996). "Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in your Corporation". Simon & Schuster, NY.
  • Nielsen, A. (2008) "Getting Started with Value Stream Mapping". Gardiner Nielsen Associates Inc., Salt Spring island, BC.
  • Sayer, N.J.; Williams, B. (2007) "Lean for Dummies". Wiley, Hoboken, NJ.
  • MUSAAT. BIM y Lean Construction: ¿por qué van unidos? Consultar
  • Autodesk Journal. Un sector AEC más eficiente con Lean Construction y BIM. Consultar
  • Alianza BIM. Lean-BIM, una revolución al cuadrado. Consultar
  • Informes de la Construcción. Aplicación de un modelo Lean-BIM para la mejora de la productividad en redacción de proyectos de edificación. Consultar
  • Gobierno Vasco. Ya está aquí el BIM del futuro: 8D, 9D y 10D. Consultar
  • International Group for Lean Construction. Consultar
  • Lean Construction Institute. Consultar
  • Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya. Activitats LEAN. Consultar